Zijn flexwerkers vitaler dan vaste medewerkers?

Uitgeput. Opgebrand. Burned out. Een op de zeven werknemers kampt met deze klachten. Als gevolg daarvan zitten ze gemiddeld meer dan een half jaar thuis. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse arbobalans onderzoek van TNO. In 2007 zei ruim 11 procent van de werknemers burn-outklachten te hebben. In tien jaar tijd is dat geleidelijk gestegen tot 16 procent. Burn-out klachten groeien tot een steeds grotere epidemie. Vitaliteit lijkt ver te zoeken.

Minder vrijheid versus minder vitaliteit

Ongeveer een kwart van het totaal aantal verzuimdagen staat in verband met psychische klachten, overspannenheid, of burn-out. Dat is niet vreemd. Het onderzoek van TNO laat zien dat er steeds meer van werknemers gevraagd wordt én dat mensen steeds minder vrijheid ervaren als ze aan het werk zijn. Het gevolg? Werkstress. En op lange termijn wellicht een burn-out.

Flexkrachten versus vaste dienstverbanden

Opvallend is dat de 7,2 miljoen werknemers in vaste dienst vaker kampen met burn-outklachten dan de 1,1 miljoen flexkrachten. Dat is bijzonder omdat de arbeidsomstandigheden van flexwerkers vaak slechter zijn. Langdurig in een stressvolle situatie zitten geeft een grotere kans op burn-out klachten. We vragen onszelf af hoe we met werkstress kunnen omgaan. We vergeten de vitaliteit.

 

Tijd voor vitaliteit

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Als je jezelf enkel afvraagt hoe je kunt omgaan met werkstress dan zet je werkstress (onbewust) op je agenda. keesz daagt je uit om anders te kijken. Weg met werkstress, verwelkom gezondheid! Gezondheid hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld wandelend vergaderen. De trap nemen in plaats van de lift. Een gezonde lunch meenemen én op tijd aan de bel trekken als je het gevoel hebt dat de stress de overhand neemt. Lijkt vitaliteit ver te zoeken? Zet het dan eens op de agenda! Heb je daar nog hulp bij nodig? Dan denkt keesz graag met je mee.

 

Bron:

https://www.telegraaf.nl/financieel/3095508/hoe-komen-we-af-van-burn-out https://nos.nl/artikel/2269872-steeds-meer-werknemers-kampen-met-burn-outklachten.html

 
Terug naar overzicht